dziś coś z kulinariów- pyszny domowy chleb
ostatnio skutecznie i regularnie zastępuje nam ten ze sklepu
dlaczego pojawia się na SzwaczAnce?
bo już wkrótce zabieram się za szycie woreczków na "chlebuś"
ale póki co- pieczemy!
co będzie nam potrzebne?
1 kg mąki pszennej
1 paczka otrąb pszennych (ja daję pół paczki)
10 dag drożdży
1 l ciepłej wody
płaska łyżka tymianku
majeranku
oregano
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki soli
ziarna słonecznika, dyni, sezamu, siemię lniane- co kto lubi i w ilości jakiej lubi:)
wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy
dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy, zalewamy ciepłą wodą (nie zbyt gorącą) i mieszamy:)
pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia i myjemy rączki:)
ciasto na chleb wyrasta bardzo szybko, nie zapomnijcie więc nagrzać piekarnika do 200 stopni C
gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je mieszamy i wykładamy na blaszki/blaszkę
wkładamy blachę z ciastem do piekarnika i pieczemy przez godzinę (bez termoobiegu!)
po godzinie wyjmujemy chlebuś i cieszymy się, że wyrósł:)
chleb jest bardzo syty i zachowuje świeżość do tygodnia
Powodzenia i smacznego!
ps. żeby nie było Dawid nie pozował po prostu do zdjęć- Dawid lubi robić "chlebusia" :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz