poniedziałek, 21 października 2013

Szybki "chlebuś"

dziś coś z kulinariów- pyszny domowy chleb
ostatnio skutecznie i regularnie zastępuje nam ten ze sklepu
dlaczego pojawia się na SzwaczAnce?
bo już wkrótce zabieram się za szycie woreczków na "chlebuś"
ale póki co- pieczemy!

co będzie nam potrzebne?


1 kg mąki pszennej
1 paczka otrąb pszennych (ja daję pół paczki)
10 dag drożdży
1 l ciepłej wody
płaska łyżka tymianku
                     majeranku
                     oregano
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki soli
ziarna słonecznika, dyni, sezamu, siemię lniane- co kto lubi i w ilości jakiej lubi:)
















 


wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy


dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy, zalewamy ciepłą wodą (nie zbyt gorącą) i mieszamy:)


pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia i myjemy rączki:)


ciasto na chleb wyrasta bardzo szybko, nie zapomnijcie więc nagrzać piekarnika do 200 stopni C


gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je mieszamy i wykładamy na blaszki/blaszkę


















wkładamy blachę z ciastem do piekarnika i pieczemy przez godzinę (bez termoobiegu!)


po godzinie wyjmujemy chlebuś i cieszymy się, że wyrósł:) 


















chleb jest bardzo syty i zachowuje świeżość do tygodnia
Powodzenia i smacznego!

ps. żeby nie było Dawid nie pozował po prostu do zdjęć- Dawid lubi robić "chlebusia" :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz